Cms CCI Livits in gebruik

Ik heb bij 2 opdrachtgevers met CCI Livits gewerkt. Dit cms wordt aangeboden door het bedrijf CCI Groep. Wow wat vind ik Livits een snel systeem. Opslaan en sluiten van de pagina’s gaat erg vlot en wijzigingen zijn in ieder geval binnen een half uur zichtbaar. Wil je dat de wijziging meteen zichtbaar is, dan druk je op een bepaalde knop, en wordt de pagina uit de ‘cache’ gehaald.  Ik werkte eerder met tridion-cms’en die wel degelijk, maar niet zo vlug waren.

Een pagina aanmaken

Het systeem is makkelijk aan te leren. Je kunt in het cms een mappenstructuur aanmaken waarin je de pagina’s aanmaakt. Zo breng je een ordening aan. Elke keer als je een pagina aanmaakt kies je een template. Je kan als je top-user bent bij de mapinstellingen eventueel aangeven welke templates gebruikt mogen worden in een bepaald mapje.

Pagina inrichten

Tekst kopiëren en plakken

Vervolgens vul je de paginavelden met tekst en afbeeldingen. Er zijn zoals gebruikelijk bij veel cms-en aparte velden voor de alinea’s en de subkopjes (h2-kopjes). Je moet de tekst dus in gedeeltes kopiëren en plakken. Als je tekst (vanuit bijv. Word) kopieert zijn er meerdere plakopties. Je kunt met opmaak plakken, Word-opmaak verwijderen en als plaintekst kopiëren. Ik gebruik altijd de laatste optie voor de zekerheid. Dan komt er niet ongemerkt opmaak vanuit Word in de html terecht. Of ik plakte de tekst in de html-weergave. Dan wordt de tekst ook ‘kaal’, maar moet je nog wel zelf eventuele witregels aanmaken.

In 1 keer de tekst vanuit Word op de pagina plakken is niet mogelijk. Dat zou de snelste optie zijn. Je zou dan de tussenkopjes handmatig dikgedrukt moeten maken. Dat is ook weer bewerkelijk en bovendien:

  • maak je dan geen gebruik van de seo-voordelen van de h2-kopjes
  • negeer je de vormgeving (die bepaalt dat de h2-kopjes een bepaalde kleur hebben).

Tekst ingevoegd? Dan heb je nog de gebruikelijke mogelijkheden (Bold, schuingedrukt, link maken, opsommingstekens) om de tekst op te maken.

Opmerking feb 2017: het is nu wel mogelijk om de volledige tekst in het veld te plakken en hierin de H2-kopjes te definiëren.

Foto erbij plaatsen

Bij elke alinea kun je een thumbnail plaatsen. Deze foto is niet aanklikbaar om een vergroting van de foto te krijgen. Begin je met het vullen van de beeldbank? Zorg dan dat je al een duidelijke structuur voor ogen hebt. Wil je de navigatiestructuur-mappen volgen in de mediabank? Of op categorie (logo’s, personen, nieuws) indelen. Later kun je afbeeldingen niet meer knippen en plakken in de multimediabank. Ander puntje om op te letten: als je een link wil kopiëren en plakken in een andere alinea, krijgt deze opeens een andere kleur. Kopieer de betreffende links daarom in het tabblad html-weergave.

Opmerking feb 2017:  je kunt in de mediabank inmiddels wel knippen en plakken. Ook het verhaal over links die een andere kleur krijgen is achterhaald.

Handige functies van cms CCI Livits

  • Via de knop ‘voorbeeld bekijken’ kun je zien hoe het er in het echt uit komt te zien.
  • Ook kun je meerdere versies opslaan als je een oude versie voor de zekerheid wilt bewaren.
  • Ook kun je in het tabblad meta-data de paginatitel invullen (goed voor seo!) en zelf een vriendelijke url maken. Je kunt geen meta-description invoeren. Er is wel een veld ‘korte omschrijving’ maar die wordt gebruikt voor de interne zoekmachine.

Site-menu builder

De navigatie van je site kun je heel eenvoudig aanmaken via de site-menu builder. Per aangemaakt menu-item geef je aan welke pagina moet verschijnen als erop geklikt wordt. Via een eenvoudige instelling op de pagina zelf kun je er ook voor zorgen dat dit menu-item uitgelicht wordt in het navigatiemenu of in het kruimelpad. Zodat de bezoeker weet waar hij zich bevindt.

Automatische lijsten

Stel: je plaatst nieuwsberichtjes op de homepage die je wilt laten terugkomen op de dossierpagina’s. Heel makkelijk is dat je in het nieuwsberichtje in het tabblad meta-info kunt aangeven in welke dossiers dit berichtje automatisch moet verschijnen in het nieuwsoverzichtje op de dossierpagina. Dit scheelt handmatig werk en de dossierpagina heeft een actuele uitstraling.

Je kan ook bij bijvoorbeeld documenten of agenda-items aangeven dat die in een bepaald dossier of bepaalde pagina moet verschijnen in een lijstje. Dat scheelt werk. De bestanden worden wel echt als download getoond, houd hier rekening mee. Je kan geen introductie of uitleg bij de download geven.

Denk na over de templates

Hoeveel alinea’s mogen er zijn op een pagina? Hoe meer alinea’s hoe langer de pagina. Niet iedereen is fan van lange pagina’s, maar in de praktijk kan het zijn dat je die ruimte van 8 alinea’s toch echt wel nodig hebt. Nadeel is wel dat als je een keer maar 2 alinea’s gebruikt, de andere 6 alinea’s op de achtergrond wel geladen worden, wat de snelheid van de site kan beïnvloeden.

Opmerking feb 2017: dit is alweer achterhaald omdat er nu niet meer per alinea een tekstblok is.

Trefwoordenlijst

Zijn er bij je organisatie meerdere thema’s waar je informatie over wilt delen? Op de hoofdpagina van een onderwerp wil je mogelijk een korte introductie geven van de onderliggende sub-pagina’s. Hoe wil je deze overzichtspagina inrichten? Wil je daarvoor blokjes tekst gebruiken? Hoeveel blokjes heb je dan maximaal nodig?

Wil je een thema (dossier) opmaken als een pagina met 9 korte introductie blokjes (3 bij 3) die doorlinken naar een detailpagina met tekst? Denk goed na hierover. Stel er is in een dossier een nieuw onderwerp dat je op de eerste plek wilt hebben. Je wilt dan niet de content in de blokjes allemaal een stukje op laten schuiven door knippen en plakken. Zorg dat de overzichtspagina dus statisch is.

Smoelenboek

Smoelenboek, zorg ervoor dat je zelf in het cms de volgorde kunt aangeven van de personen in het smoelenboek. Dit kan handig zijn als de manager of voorzitter graag bovenaan staat. Anders gaat het op alfabetische volgorde.

Homepage

Hoeveel nieuwsberichtjes wil je uitlichten en hoe? Welke onderdelen van de site wil je op de homepage uitlichten? Wat zijn de toptaken van de bezoekers? Maak hier alvast een concreet plan van om te voorkomen dat de voorgestelde opbouw/vormgeving in de praktijk niet aan de wensen voldoet.

Uitgebreide mogelijkheden CCI Livits

  • Groeppagina’s Je kunt in CCI Livits heel gedetailleerd bepaalde onderdelen alleen toegankelijk maken voor bepaalde groepen. Stel dat er verschillende groepen zijn die regelmatig met elkaar vergaderen, dan kun je een groepenpagina maken. Hier kan de groep documenten, notulen en agenda’s plaatsen. Voor het instellen hiervan heb je wel training nodig. Als je in het document management systeem (DMS) bestanden uploadt moet je deze wel in de juiste groep plaatsen. Anders is het via de zoekmachine voor iedereen te vinden. Op een algemene voor iedereen toegankelijk pagina is het niet mogelijk om naar groepsdocumenten te linken omdat er dan een foutmelding ontstaat. Je moet dit dan op een andere manier oplossen.
  • Formbuilder: met een beetje oefening is hier goed mee te werken. Je moet dan wel wat ervaring hebben met cms’en en html.
  • Notificatie Is er een pagina die een keer maand per se up-to-date gemaakt moet worden? Dan kun je op een pagina in het tabblad ‘taken’ zorgen dat er een alert uitgaat naar de persoon die dit moet doen.
  • Bijeenkomstenmodule Er is een uitgebreide bijeenkomstenmodule met inschrijfformulieren en annuleringsformulieren voor intranet. Hierbij is een koppeling met het klanten of ledenbestand (CRM).
  • Documentmanagementsysteem (DMS), je hebt een uitgebreide en basisversie. Er zijn altijd bestanden die op meerdere plekken aangeboden worden. Wil je het bestand terugvinden omdat er bijv. een nieuwe versie is? Dan hoef je niet op al die plekken te zoeken. Je kunt via een soort deelfunctie het document in verschillende documentmappen laten verschijnen. Je kunt de documenten mooi sorteren in een boomstructuur. Let wel op. Als je een document verwijdert uit een groep is de koppeling van het document met de groep verwijderd. Het document zelf is nog steeds beschikbaar via de zoekmachine. Je moet dus echt het document in het dms openen en dan verwijderen.
  • Sidebars met widgets Aan de rechterkant van een pagina (sidebar) kun je widgets plaatsen. Je hebt hier heel veel flexibiliteit in. Je kan de sidebar per pagina instellen en/of via de instellingen overal dezelfde sidebar laten tonen.

En er is nog meer: statistieken, gebruikersaccounts, nieuwsbrievenmodule, enz.

Tot slot

Ik vond het fijn om met CCI Livits te werken vanwege de snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Je hebt wijzigingen zo voor elkaar en live zichtbaar. Ik vind het een robuust systeem. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden, zie hierboven. Daarnaast zijn er heel veel mogelijkheden die je misschien niet direct zult gebruiken omdat de beheersing heel intensief wordt. Het dagelijkse redactiewerk gaat voor. Als redactielid moet je je hier soms niet in willen verdiepen. Er moet echt iemand zijn die de mogelijkheden zoals de koppeling met het crm gaat uitpluizen. Je kan niet alles in je eentje.

Webredacteur met ervaring in cms CCI Livits

Mocht je nu op zoek zijn naar een kundige webredacteur met kennis van cms CCI Livits, neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *