Cms Drupal in gebruik

Bij drupal zijn voorkant, cms en systeembeheer heel nauw met elkaar verbonden. Hoe maak je nieuwe content aan? Hoe wijzig je bestaande pagina’s? Ik leg het je graag uit om je een indruk te geven van dit cms. Voor de verandering begin ik met uitleg over het aanpassen van een bestaande pagina ipv van een nieuwe pagina aanmaken.

Let op: je hebt een aardige portie voorstellingsvermogen en kennis van cms’en nodig om deze tekst te kunnen volgen.

Hoe pas je een bestaande pagina aan?

De meeste cms’en hebben een ‘achterkant’. Denk bij achterkant aan een mappenstructuur of paginastructuur, opgebouwd uit verschillende niveaus, waar je de content in opbergt. Wil je de content aanpassen dan navigeer je naar het juiste mapje of pagina. Je voert de wijzigingen uit en publiceert de pagina. Bij Drupal werkt het iets anders.

Eerste methode: via de voorkant naar de achterkant

Je ziet op een willekeurige webpagina aan de voorkant – als je bent ingelogd 2 tabbladen: een weergavetabblad én een bewerktabblad. Druk je op het bewerk-tabblad dan kun je direct de tekst op de pagina aanpassen. Klik je op ‘opslaan’ dan wordt de wijziging gepubliceerd. Via het weergave-tabblad kun je de wijziging direct live bekijken aan de voorkant.

Tweede methode: via de content-bulk aan de achterkant

De tweede methode is minder snel. Als je bent ingelogd zie je boven aan de pagina een zwarte editorbalk. In deze balk klik je op ‘inhoud’. Je ziet nu een overzicht (bulk) met alle pagina’s. Nu kun je het best de bulk filteren op template (bijv. artikel, contactpersoon, basispagina, evenement). Je ziet dan alle pagina’s met het betreffende template op chronologische volgorde. Vervolgens kun je de pagina die je nodig hebt openen, bewerken en weer opslaan (=publiceren).

Deze tweede methode is handig als je een contentitem wilt bewerken dat nog niet live staat. Wil je niet dat de pagina gepubliceerd wordt?

Hoe maak je nieuwe content aan?

Wil je een nieuwe pagina aanmaken? Bijvoorbeeld een nieuw contactpersoon toevoegen op de smoelenboekpagina? Dan klik je op de zwarte editorbalk bovenaan op ‘invoegen – nieuwe content – contactpersoon’. Je maakt het contactpersoon aan en deze wordt automatisch in het overzicht van het smoelenboek getoond. Ook artikelen en evenementen komen vanzelf op een overzichtspagina. Dit heeft de webdevelopper zo ingesteld.

Wil je de pagina nog niet direct live zetten? Dan moet je onder aan de pagina waar je aan werkt in het tabbladmenu het vinkje uitzetten bij ‘publicatie-opties’.

Pagina tonen in het navigatiemenu

Heeft de website een uitschuifbaar navigatiemenu? En wil je een pagina aan het menu koppelen? Als je een pagina aan het bewerken bent kun je in het tabbladmenu onderaan bij ‘menu-instellingen’ de pagina koppelen aan het menu. Je geeft eenvoudig aan waar de pagina in het menu onder moet vallen en op welke volgorde.

Een afbeelding toevoegen op de pagina

Er is in Drupal één mediabank voor pdf’s en afbeeldingen. Werk je aan een template met een speciaal afbeeldingsveld? Dan kun hierin direct de afbeeldingen uploaden en gebruiken. De afbeelding komt dan automatisch in de mediabank. Of je kopieert de bron (url) van een afbeelding van een andere website in het veld.

Wil je op de pagina een afbeelding toevoegen die al in de mediabank staat? Dit kan, als de webdeveloper dit tenminste heeft ingesteld. Dan klik je boven het tekstveld op het afbeeldingsicoontje en selecteer je een afbeelding uit de mediabank.

Een link aanmaken naar een pdf-bestand

Wil je in de tekst een link naar een pdf maken? Dan moet je eerst de link van de pdf achterhalen. Ga in de zwarte balk bovenaan naar inhoud-media. Zoek nu de pdf op. Als je een grote mediabank met veel foto’s hebt kun je door te filteren op ‘type’ snel de pdf’s vinden. Klik op de pdf en nu zie je een link naar de pdf. Klik met je rechtermuisknop hierop en kies voor ‘linkadres kopiëren’. Nu kun je in de tekst een link aanmaken en de url in het linkvenster plakken.

Systeembeheer en webredactie in één

Ok, dit waren waarschijnlijk de belangrijkste handelingen waar je mee te maken krijgt als webredacteur. De webdevelopper heeft ervoor gezorgd dat alles werkt. En dat bijvoorbeeld de homepage wordt gevuld met nieuwe items.

Het systeembeheer verloopt trouwens ook via de zwarte balk aan de bovenkant. Maar daar weet ik verder het fijne niet van. Als je als webredacteur alle items in de zwarte balk afgaat zitten er iig veel onderdelen bij waar je zelf niets van begrijpt. Onderdelen voor de systeembeheerder denk ik dan maar. Als je echt administrator-rechten zou hebben, kun je veel kwaad doen.

Beoordeling Drupal

Ik vind Drupal echt een cms dat ik even moest leren kennen. Het is stabiel, werkt handig en alle handige dingen van cms’en zitten er wel in. Je hebt versiebeheer en kunt de url en tijd van publicatie zelf aanpassen. Je moet er alleen wel voor zorgen dat de webdevelopper alles netjes heeft ingesteld.

Een nadeel van het Drupal-cms waar ik nu mee werk is dat je heel gemakkelijk vervuilde ‘opmaak-html’ in de broncode krijgt. Alleen al als je een enter maakt of op tab drukt voor mijn gevoel. Het kan zijn dat dit ligt aan de instellingen natuurlijk. Het is bij Drupal dus nog belangrijker dat je de content eerst in het kladblok plakt en dan pas op de pagina.

Mocht je nu op zoek zijn naar een kundige webredacteur met kennis van Drupal, neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *