Ik vond Tridion een draak van een cms om mee te leren werken. Toen ik het eenmaal onder de knie had, begon ik Tridion langzaam leuker te vinden. Het is een heel degelijk en waterdicht systeem. De kans dat je webredacteuren gaan klooien of dingen niet netjes verwijderen of afhandelen is Tridion je vriend. Je moet goed de regeltjes van Tridion volgen, en dan werkt alles prima naar behoren. Ik heb twee webredactieklussen gehad bij de overheid en een bij een bank.
Hoe werkt Tridion, in het kort
Tridion werkt met ‘building blocks’ en een ‘root’. In de gele mappen van de building blocks zit de content (teksten, afbeeldingen enz.). In de paarse mappen van de root (opgebouwd volgens de navigatiestructuur) zitten pagina’s waarin je een koppeling met de contentonderdelen maakt.
Building blocks
In de building blocks (lijkt op verkenner) zitten alle stukjes content, de ‘componenten’. Er zijn 2 soorten componenten:
- Tekstcomponenten met sjablonen als faq, formulier, projectpagina, nieuwsbericht, activiteitenkalender, hyperlink. Deze vul je met tekst (knippen en plakken uit Word).
- Multimediacomponenten waarin je afbeeldingen, video’s en downloads (bv. pdf’s) uploadt naar het cms. Deze multimediacomponenten kun je vervolgens invoegen in de tekstcomponenten.
Een pagina aanmaken in Tridion
Een tekstcomponent is na het aanmaken niet direct zichtbaar op de website. Je moet dan eerst in de root in de juiste paarse map gaan staan en hierin een pagina aanmaken. In de pagina geef je aan welke tekstcomponenten uit de building blocks je wilt toevoegen. Je selecteert bijvoorbeeld een nieuwsbericht of meerdere faq-componenten die je vervolgens aan de pagina toevoegt. Indien mogelijk geef je in de pagina aan of het tekstcomponent beeldvullend is of links, rechts of in de smalle meest rechtse kolom van de pagina moet komen.
Publiceer de pagina vervolgens ‘live’ of eerst naar ‘staging’. Staging is een soort tussensite/testsite waarmee je de opmaak kunt controleren voordat je de pagina live zet.
Extra’s in tridion
Voorbeelden van extra’s:
- auto-event: Tridion maakt na het opslaan van een tekstcomponent automatisch een paarse map en pagina aan in staging. Dit scheelt een hoop klikken.
- site-edit: surf op de stagingsite naar pagina en wijzig ‘aan de voorkant’ de tekst en publiceer deze live. Dit scheelt tijd: je hoeft niet het cms te openen en de gele mappen te doorlopen om het component te wijzigen. Ik werk zelf liever in het cms maar de decentrale webredacteuren vonden site-edit erg fijn.
Voor- en nadelen van Tridion
Cms op maat
Het ene Tridion-cms is het andere niet. Bij mijn eerste opdracht kon ik bijvoorbeeld een tabel met kleuren opmaken en kon ik paginabrede afbeeldingen invoeren. Bij mijn tweede opdracht was dit afgebakend. Omdat je de componenten en mogelijkheden zo goed op maat kan maken (kan beperken) heb ik het idee dat je met Tridion de site eenvoudig een uniforme uitstraling kunt geven.
Op 1 plek iets aanpassen – handig
Een download of hyperlinkcomponent kun je in meerdere tekstcomponenten toevoegen. Als je de URL in een hyplinkcomponent wijzigt en publiceert dan staat op alle pagina’s die het component bevatten de vernieuwde hyperlink. Je hoeft de hyperlink dus niet op 10 plekken (als je tenminste nog weet waar de hyperlink allemaal staat..) aan te passen. Verder kun je een tekstcomponent op zoveel pagina’s plaatsen als je wilt. Dit kan handig zijn als je een tekst op meerdere plekken wilt aanbieden. Als je een gewijzigd component publiceert dan staat de juiste versie automatisch op alle pagina’s.
Niet zo gemakkelijk te leren
Wat ik wel heb ervaren is dat tridion (zonder auto-event) lastig te leren is. Decentrale beheerders begrijpen moeilijk dat je een component moet toevoegen in een pagina voordat de pagina zichtbaar is. Zij vinden dat je wel erg veel stappen en kliks moet doorlopen. Als decentrale beheerders niet wekelijks met tridion werken kost het beantwoorden van hun vragen veel tijd.
Overigens, bij mijn laatste Tridion-opdracht als webredacteur was het alweer een tijdje geleden dat ik met het cms had gewerkt. Het kostte toen weer best wat tijd om erin te komen. Gelukkig was de basis nog steeds hetzelfde. Dat scheelt. Wel waren er nieuwe mogelijkheden bij gekomen die ik moest leren kennen.
Niet heel snel
Verder vond ik het systeem niet heel snel werken, het openen en sluiten van componenten kost best veel tijd. Dit kan natuurlijk ook aan de internetsnelheid liggen maar ik denk zelf dat het ook aan Tridion zelf ligt. Het is niet een van de lichtste systemen.
Degelijk: alles mooi organiseren
Ik denk dat tridion vooral geschikt is voor mensen die er dagelijks mee werken. Je kan alles mooi organiseren in de building blocks en je kan altijd componenten terugvinden omdat alles zo transparant en geordend is. Oude versies van tekstcomponenten kun je verder gemakkelijk terughalen. Ik vind het een degelijk systeem. Vooral auto-event vind ik een uitvinding. Dit scheelt natuurlijk veel tijd!
Webredacteur met ervaring in cms Tridion
Mocht je nu op zoek zijn naar een kundige webredacteur met kennis van cms Tridion, neem dan contact met mij op.
Wil je meer weten over Tridion? Bekijk dan eens dit YouTube-filmpje.